Peka alaprecept:
Hozzavalók (4-5 fő részére):
- 1,5-2 kg hús
- 2 kg burgonya
- ízlés és idény szerinti friss zöldségek (pl. paprika, paradicsom, vöröshagyma, gomba, sárgarépa stb.)
- só, bors, fűszerek izlés szerint
- olaj
Elkészítés:
Első lépésként készítsük elő a húst, pácoljuk be.
A hús lehet borjú, csirke comb, sertés csülök csont nélkül, vastag szelet tarja, comb stb.
Daraboljuk, majd töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk, egy szál rozmaringot, pár szem fokhagymát, babérlevelet tegyünk mellé, öntsünk rá olajat, hagyjuk pihenni egy éjszakát.
A tepsi aljára tegyük ki a húst, majd fedjük be a nagyobb cikkekre vágott, olajjal sóval elkevert burgonyával.
A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a tetejére tesszük.
A tálat fedjük le a haranggal, majd halmozzuk rá és köré az izzó parazsat. 1 óra elteltével fordítsuk meg a húst, öntsük le róla a lé egy részét, itt egy pohár fehérborral meglocsolhatjuk. A harangot rakjuk vissza tálra, ha szükséges pótoljuk a parazsat. Kb. 30-40 perc és már készen van a remekmű!
A variációk száma végtelen legyen szó a húsokról vagy a fűszerekről, csak a képzeletünk szabhat határt. Hagyományosan készítenek benne kenyeret, lepényt, pizzát és rétesféléket is.
A siker garantált!
Képekben:
készítsük elő a parazsat:
közben összekészíthetjük a sütőtálban az ételt:
majd mehet a parázzsal megrakott sütőharang alá úgy 1-1,5 órára, ellenőrizzük kb. fél óránként
amennyiben szükséges merjünk le a levéből, itt ízlés szerint felönthetjük egy kis fehérborral.
Kb. még fél óra és kész az ételünk, omlós, ropogós..
Jó étvágyat!
További recepteket talál facebook oldalunkon!
https://www.facebook.com/pekashop.hu
Csatlakozz Pekában készült ételek Facebook csoportunkhoz:
https://www.facebook.com/groups/184192657087856
További ötletek:
Kolbásszal töltött karaj:
Báránycsülök babraguval:
Tarja, csirke comb:
Szűzérme:
Burek, húsos-gombás és túrós:
Mozzarella sajttal töltött húsgolyók, bacon-ba tekerve:
Sertés-csirke vegyesen:
Disznótoros:
Kacsacomb lilakáposztával, burgonyával:
Csirkecombok:
Pizza: